Importanţa ochelarilor de soare

01 august 2017 /

Protecţia solară este unul dintre subiectele cele mai discutate de către medicii dermatologi în timpul anului şi, în mod special, vara.

Ştii deja că expunerea îndelungată la soare sau utilizarea saloanelor de bronzat poate să ducă nu numai la arsuri grave şi la deteriorarea pielii dar şi la temutul cancer de piele.

Este extrem de important să îţi protejezi tenul şi pielea, nu doar atunci când mergi la plaja ci în fiecare zi, dar trebuie să mai ştii un lucru extrem important: razele UV nu afectează doar pielea, ci şi OCHII!

Environmental Protection Agency (EPA) şi Serviciul Meteo Naţional din SUA a încercat să facă oamenii mai conştienţi de riscurile arsurilor solare şi cancer de piele – cauzate de razele ultraviolete ale soarelui – derulând mai multe studii şi teste pentru a afla cu exactitate care sunt cele mai nocive tipuri de radiaţii solare şi ce trebuie să facem pentru a ne proteja de ele.

Pericolele razelor ultraviolete asupra ochilor

Expunerea îndelungită la razele solare UV a fost legată de leziuni oculare, inclusiv cataracta, degenerare maculară, şi de alte afecţiuni care pot cauza pierderea temporară a vederii.

De asemenea, cercetările în domeniu arată că radiaţia solară vizibilă de înaltă energie (HEV) numită şi „blue light” – poate creşte riscul pe termen lung de degenerare maculară, iar persoanele cu concentraţii scăzute de vitamina C sau alţi antioxidanţi în sânge sunt mai predispuse la riscul de a suferi astfel de leziuni cauzate de această radiaţie.

În timp ce majoritatea oamenilor se gândesc la razele UV atunci când vorbesc despre radiaţiile ultraviolete, este important să ştii că există mai multe tipuri de radiaţii solare de care ar trebui să te fereşti şi că UV este doar un termen general.

UVC – acestea sunt razele UV cu cea mai mare energie şi, deci, cele mai dăunătoare pentru ochi şi piele. Din fericire, stratul de ozon le blochează în cea mai mare parte, deşi datorită distrugerea acestuia de-a lungul anilor, nu putem fi siguri că suntem protejaţi în întregime.
UVB – au lungimi de undă mai lungi, dar o putere mai mică decât cele UVC. Sunt parţial filtrate de stratul de ozon, dar unele ajung totuşi pe suprafaţa pământului. În doze mici, razele UVB stimulează producţia de melanină (pigment al pielii) care cauzează mult doritul bronz. Cu toate acestea, în doze mari (expunerea în exces la soare) pot cauza arsuri care cresc considerabil riscul de cancer la piele şi cauzează îmbătrânirea precoce.
UVA – sunt cele mai puţin puternice, dar pot trece cu uşurinţă prin cornee şi retină în interiorul ochiului. Expunerea prelungită la radiaţiile UVA a fost legată de dezvoltarea anumitor tipuri de cataractă, cercetările sugerând că razele UVA pot juca un rol important în degenerarea maculară (afecţiune care include o varietate de boli de natură oftalmologică, inclusiv pierderea vederii).

Diverse probleme ale ochiilor au fost asociate cu supraexpunerea la radiaţiile UV

De exemplu, se consideră că radiaţia UVB favorizează apariţia de Pinguecula (îngroşare a conjunctivei de culoare gălbuie aproape de cornee) şi pterygium (creştere anormală a ţesutului conjunctiv, situată de obicei în zona nazală a corneei şi care riscă să acopere în timp suprafaţa ei). Aceste creşteri pe suprafaţa ochiului poate deveni inestetice şi cauza probleme corneene, precum şi viziune distorsionată.
În doze mari pe termen scurt, razele UVB pot provoca fotokeratita, o inflamatie dureroasa a corneei. „Orbirea de zăpadă” este termenul comun pentru fotokeratita severă, care cauzează pierderea temporară a vederii, de obicei, cu durata de 24-48 de ore.

Deoarece corneea pare să absoarbă 100% din razele UVB, acest tip de radiaţii UV nu este susceptibil de a provoca cataracta şi degenerescenţa maculară, care în schimb sunt legate de expunerea la UVA.

Importanţa ochelarilor de soare

La fel cum cremele solare protejează pielea, ochelarii de soare îţi pot proteja ochii chiar şi 100% şi pot diminua considerabil riscul afectării vederii.

Pentru a-ţi proteja ochii de radiaţiile solare nocive, este indicat să porţi ochelari de protecţie de fiecare dată când ieşi la soare. De asemenea, cercetătorii afirmă că ochelarii de soare ar trebui să blocheze 100% razele UV şi să absoarbă cele mai multe raze HEV (raze vizibile, violet-albastre).

Ramele cu un stil curbat, strâns, pot să ofere cea mai bună protecţie, deoarece acestea limitează lumina soarelui şi dincolo de periferia lentilelor.

Pentru a fi mereu convinsă de sănătatea ochilor tăi, este indicat să consulţi un medic oftalmolog cel puţin o dată la doi ani pentru a-ţi face un examen oftalmologic complet. Aceasta este o modalitate bună de a-ţi menţine vederea sănătoasă şi de a urmări nevoia ochilor tăi de protecţie solară!

Sursa: www.csid.ro

E simplu.