Alimentaţia şi sănătatea ochilor

02 August 2017

Alimentaţia şi sănătatea ochilor

Nu există persoană care să nu fi auzit în copilărie vorba mamei, „mănâncă morcovi ca să ai vedere bună”, însă nu doar această legumă ne protejează vederea, ci toate fructele şi vegetalele portocalii.

Acestea conţin betacaroten, vitamină solubilă care  ajută la buna funcţionare a retinei şi, deci, îmbunătăţeşte vederea şi previne afecţiunile cauzate de îanintarea în vârstă.

Nu doar betacarotenul însă poate ajuta la prevenirea problemelor de vedere, ci şi alte vitamine şi minerale din următoarele 5 alimente:

Legumele cu frunze verzi – sunt resurse importante de luteină şi zeaxantină, antioxidanţi despre care studiile au demonstrat că pot reduce riscul de dezvoltare a degenerescenţei maculare şi a cataractei.

Ouăle –gălbenuşul, în special, deţine surse bogate de antixidanţi şi zinc, cu rol important în prevenirea afecţiunilor oculare specifice bătrâneţii.

Citricele şi fructele mov (afine, mure, coacăze, prune etc.) – sunt un cocteil exploziv de vitamina C, care scade semnificativ şansele de dezvoltare a problemelor oculare.

Migdalele – sunt pline de vitamina E, care încetineşte procesul de îmbătrânire, inclusiv pe cel de degenerescenţă maculară. Un pumn de migdale pe zi asigură cam jumătate din doza zilnică recomandată de vitamina E.

Peştele gras – cum sunt tonul, somonul, macroul sau anşoa, este bogat în acizi graşi esenţiali polisaturaţi ce includ acizi graşi DHA (acid docosahexanoic), EPA (acid eicosapentanoic) şi ALA (acid alfa-linoleic), acizi ce sunt vitali pentru a ne păstra sănătatea în general, şi în special ne protejează vederea. Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă americani arată că persoanele care consumă rar peşte gras oceanic se confruntă frecvent cu sindromul de ochi uscat şi prezintă deseori tulburări de vedere.

Sursa: www.csid.ro